Cara Memasak Bihun goreng for baby Tanpa Ribet

Posted on

Bihun goreng for baby. RESEP CARA MEMBUAT KENTANG GORENG ALA KFC Kali ni baby makan bihun goreng singapore pulak ? sedap sangat tau! Jangan lupa tengok sampai habis naaa? Mommy yang kering idea nak masak untuk anak boleh.

Bihun goreng for baby It is usually it is prepared with garlic, shallots, dried shrimps and chopped vegetables in sweet soy sauce. A fairly simple recipe that can be. Bihun goreng spesial udang sangat direkomendasikan sebagai menu camilan di siang atau sore hari.

Catat resepnya dulu ya. Jadi ternyata memasak Bihun goreng for baby yang lezat ini hanya butuh 11 bahan dan dalam 6 langkah saja bun. Gampang sekali ya. Mari segera memasak Bihun goreng for baby.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Bihun goreng for baby

  1. Diperlukan 1 ikat bihun (kecil).
  2. Diperlukan 1 buah wortel kecil.
  3. Siapkan 1 butir telur yampung.
  4. Ambil Ub (untuk menumis).
  5. Diperlukan Bumbu.
  6. Diperlukan Duo bawang (iris2).
  7. Siapkan Bawang bombai (cincang).
  8. Ambil 1/3 sdt garam, lada, kecap asin kaldu jamur.
  9. Siapkan 1 sdt saus tiram.
  10. Diperlukan 1 sdt kecap manis.
  11. Diperlukan 1/2 sdt minyak wijen.

Resep bihun goreng spesial udang ini tak kalah sedap dibanding dengan aneka resep sejenis yang sudah pernah dibahas County of Food pada kesempatan sebelumnya. separuh peket kecil perencah bihun goreng adabi (boleh je habiskan satu peket tu kalau suka). ohya sebelum aku start meh aku citer sikit sebenarnya aku suka bihun goreng yang garing. oleh itu cara aku masak ni adalah untuk menghasilkan bihun goreng yang garing dan bukanlah jenis yang. Bihun goreng pedas, sajian istimewa untuk keluarga tercinta dengan mudah dan praktis dicoba di rumah. Bihun merupakan bahan yang seringkali digunakan dalam beberapa olahan seperti soto ayam atau laksa. Untu membedakan bihun dengan soun atau misoa sangat mudah.

Langkah-langkah menyiapkan Bihun goreng for baby

  1. Rebus mie hingga empuk lalu sisihkan..
  2. Panaskan ub lalu masukkan bawang2an tumis hingga harum..
  3. Kemudian masukkan wortel yg sudah dipotong kecil2.aduk2 hingga rata dan jika wortel sudah setengah matang masukkan telur..
  4. Aduk2 sampai telur sedikit hancur, kemudian masukkan mie yg sudah direbus..
  5. Aduk rata, beri bumbu2 (kecap asin, kecap manis, kaldu jamur, garam, lada, saus tiram)..
  6. Aduk hingga rata, kemudian tes rasa. Jika sudah pas matikan api dan sajikan buat bocil…

Bihun antara makanan ruji orang Malaysia. Boleh direbus dibuat sup dimasak sebagai bihun sup utara popular. Mari cuba bihun popular belah selatan iaitu bihun goreng Singapura. Berwarna putih dan menggunakan lada hitam untuk menghasilkan rasa pedas sensasi lada hitam. Dengan Bismillah, Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Sepanjang minggu ini saya hanya masak menu ringkas untuk hidangan malam sekeluarga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *